Novinky z kardiologie
Pravidelná konzumace stravy s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků, tedy „keto-like“ dieta, byla v nové observační studii spojena s nárůstem hladiny LDL-cholesterolu a dvojnásobným zvýšením rizika kardiovaskulárních příhod. Výsledky prezentovala začátkem března 2023 na American College of Cardiology Scientific Session/World Congress of Cardiology 2023 hlavní autorka studie Iulia Iatan, MD, PhD, z University of British Columbia v kanadském Vancouveru.
„Pokud je nám známo, naše studie je jednou z prvních, která zkoumala souvislost mezi tímto typem dietního režimu a kardiovaskulárními výsledky,“ uvedla I. Iatan s tím, že již některé předchozí práce poukázaly na fakt, že právě „low-carbohydrate, high-fat“ (LCHF) diety mohou vést ke zvýšeným hodnotám LDL-cholesterolu, který je hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj aterosklerózy. „Takto vzniklou hypercholesterolemii bychom rozhodně neměli považovat za benigní,“ dodala. Pro tuto observační studii byla LCHF dieta definována příjmem maximálně 25 % celkové denní energie ze sacharidů a nejméně 45 % z tuků, takže ji lze označit za „keto-like“ dietu. V případě striktní ketogenní diety je totiž doporučeno omezit obsah konzumovaných sacharidů na 10 % a navýšit obsah konzumovaných tuků na 60–80 %.
Výzkumný tým pod vedením I. Iatan analyzoval data z UK Biobank, rozsáhlé prospektivní databáze se zdravotními údaji od více než půl milionu lidí žijících ve Velké Británii, kteří byli sledováni po dobu nejméně 10 let. Při zápisu vyplnilo 70 684 účastníků jednorázový dotazník zaměřený na stravování v průběhu 24 hodin a zároveň podstoupili vyšetření hladiny cholesterolu. Nakonec bylo identifikováno 305 osob, jejichž odpovědi v dotazníku ukázaly, že dodržují dietu s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků. Podle věku a pohlaví pak byli porovnáni s 1 220 jedinci, kteří uvedli, že se stravují standardně, tedy že mají vyváženější stravovací návyky. Zhruba tři čtvrtiny sledovaného souboru tvořily ženy a průměrný věk činil 54 let, přičemž ve skupině s LCHF dietou byla zaznamenána vyšší průměrná hodnota BMI (27,7 vs. 26,7) a vyšší výskyt diabetu (4,9 vs. 1,7 %).
Primárním cílem studie bylo zjistit dopad tohoto dietního režimu na hladiny lipidů v séru. Z výsledků vyplynulo, že po průměrně 11,8 letech sledování měli jedinci dodržující „keto-like“ dietu ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně vyšší hodnoty LDL-cholesterolu (3,8 vs. 3,64 mmol/l; p = 0,004) i apolipoproteinu B (1,09 vs. 1,04 g/l; p < 0,001). Sekundárním cílem pak bylo určit incidenci kardiovaskulárních příhod, zahrnujících anginu pectoris, infarkt myokardu, ischemickou chorobu srdeční, ischemickou CMP, onemocnění periferních tepen nebo revaskularizaci koronárních tepen či karotid. Ukázalo se, že nejméně jedna z těchto příhod se nově vyskytla u 9,8 % účastníků ve skupině s LCHF dietou oproti 4,3 % ve skupině se standardním stravováním. Po adjustaci na další rizikové faktory, jako jsou diabetes, hypertenze, obezita a kouření, bylo zjištěno, že jedinci s „keto-like“ dietou mají více než dvojnásobné riziko vzniku kardiovaskulárních komplikací (HR 2,18; p < 0,001).
Jak pro Medscape Cardiology uvedl spoluautor studie doc. Liam Brunham, MD, PhD, z University of British Columbia, závěry studie mohou být poměrně znepokojivé, neboť uvedený typ diety je stále populárnější a dodržuje ho mnoho lidí včetně diabetiků, kteří by tak pravděpodobně měli být pečlivěji sledováni. „Některým pacientům s diabetem může LCHF dieta pomoci snížit glykemii a někdo při ní může zhubnout. Naše data ale naznačují, že existuje podskupina těch, kdo mají při tomto dietním režimu opravdu vysoké koncentrace LDL-cholesterolu i apolipoproteinu B a kteří jsou také v nejvyšším riziku vzniku kardiovaskulární příhody,“ komentoval s tím, že celkově byla u jedinců s „keto-like“ dietou průměrná hodnota LDL-cholesterolu zvýšena jen mírně, nicméně vysoké hladiny nad 5 mmol/l byly v této skupině pozorovány dvojnásobně častěji oproti skupině kontrolní (10 vs. 5 %), což znamenalo šestinásobné zvýšení rizika kardiovaskulárního onemocnění (p < 0,001). „Máme tedy co do činění se subpopulací pacientů, kteří jsou v reakci na LCHF dietu náchylní k exacerbaci hypercholesterolemie,“ zdůraznil. Proto je podle něj důležité, aby si lidé, kteří se rozhodnou pro „keto-like“ dietu nebo o ní uvažují, nechali pravidelně monitorovat hladinu cholesterolu a snažili se řešit další rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou diabetes, hypertenze, kouření a nízká nebo vůbec žádná fyzická aktivita.
Závěry studie také naznačují, že ne každý reaguje na LCHF dietu stejně a že existují interindividuální rozdíly, jejichž původ zatím není zcela jasný. „Obecně mají hladiny cholesterolu při této dietě tendenci stoupat, ale u některých lidí mohou zůstat stejné nebo dokonce klesat v závislosti na několika základních faktorech. Jedním z našich dalších kroků proto bude pokusit se identifikovat specifické vlastnosti nebo genetické markery, které by mohly pomoci predikovat, jak bude ten který člověk na daný typ stravy reagovat,“ poznamenala I. Iatan.
Omezení studie však podle ní spočívá v tom, že účastníci poskytli informace o stravovacích návycích pouze v jednom okamžiku, což je třeba vzít v úvahu při interpretaci výsledků. Kromě toho může být self-reporting o konzumaci potravin nepřesný, ačkoli I. Iatan uvedla, že použitý dotazník byl rozsáhle ověřen. „Vzhledem k tomu, že šlo o studii observační, můžeme prokázat pouze souvislost mezi stravou a zvýšeným rizikem závažných kardiovaskulárních příhod, nikoli kauzální vztah. Naše zjištění si ale nepochybně zaslouží další výzkum v prospektivních randomizovaných studiích, zvláště když vezmeme v potaz skutečnost, že přibližně jeden z pěti Američanů uvádí, že dodržuje ‚keto-like‘ nebo plnou ketogenní dietu,“ konstatovala. L. Brunham také připomněl, že obě sledované skupiny se lišily v charakteristikách, jako jsou BMI, obezita a diabetes, což potenciálně mohlo zkreslit výsledky, protože jejich rizikový profil nebyl stejný.
V komentáři pro Medscape Cardiology poukázal prof. Steven Nissen z Cleveland Clinic v americkém Ohiu na to, že zvýšení LDL-cholesterolu bylo ve skupině s „keto-like“ dietou relativně malé, přičemž podotknul, že by samo o sobě určitě nestačilo ke zdvojnásobení kardiovaskulárního rizika. „Na základě výsledků této observační studie, která generuje hypotézu, ale neodpovídá na otázku, zda je ketogenní strava škodlivá, nemůžeme rozhodovat o tom, jaký typ diety našim pacientům doporučit, protože nemáme jasno o mnoha nuancích,“ konstatoval a dodal: „Jsem otevřený možnosti, že zejména z krátkodobého hlediska může ‚keto-like‘ dieta pomoci některým jedincům zhubnout, ale obecně ji nedoporučuji. Pacientům spíše radím, aby preferovali středomořskou dietu, u které bylo v randomizované studii PREDIMED prokázáno, že snižuje výskyt kardiovaskulárních příhod.“ To pro Medical News Today potvrdila i doc. Dana Hunnes, PhD, z UCLA Fielding School of Public Health v Los Angeles v USA: „Bylo by lepší, kdybychom – pokud jde o kardiovaskulární choroby a další chronické stavy – zkusili jíst podobně jako ti, kteří žijí ve Středomoří nebo v tzv. modrých zónách, neboť jejich strava zahrnuje především potraviny rostlinného původu. Už nějaký čas tvrdím, že naše těla nejsou určena k tomu, aby přijímala ketony a už vůbec ne dlouhodobě. Ketogenní dieta má vysoký obsah nasycených tuků, obvykle z živočišných produktů, a nízký obsah sacharidů i vlákniny, což může zvýšit nejen hladinu cholesterolu, ale potenciálně negativně ovlivnit i mikrobiom, rozvoj zánětu nebo stresu,“ dodala.
(red)
Zdroje:
1. https://www.medscape.com/viewarticle/989308#vp_1
Dekompenzace srdečního selhání je provázena projevy městnání. K akumulaci tekutiny nedochází pouze v plicích, ale také v měkkých tkáních horních dýchacích cest, což vede k drobným změnám hlasu pacienta. Nová aplikace pro smartphony dovede pomocí umělé inteligence…
Které výsledky kardiovaskulárního (KV) výzkumu zveřejněné v roce 2023 považuje American Heart Association (AHA) za nejvýznamnější? Patří k nim mimo jiné nová antihypertenzní léčba působící na bázi RNA interference,…
Předchozí výzkum potvrdil, že z podání dapagliflozinu profitují pacienti s chronickým srdečním selháním (HF) bez ohledu na hodnotu ejekční frakce. Najde léčba tímto inhibitorem SGLT2 své místo i u…
Proč nelze fibrilaci síní (FS), a to bez ohledu na přítomnost symptomů, považovat za benigní a neléčit ji? Jak lze léčbou FS ovlivnit prognózu pacientů?
Studie SELECT potvrdila, že léčba semaglutidem snižuje kardiovaskulární (KV) riziko nejen u diabetiků, ale také u obézních jedinců bez diabetu. Jak moc tato terapie ovlivnila různé KV parametry a…
Evropská léková agentura schválila pro dapagliflozin rozšíření léčby srdečního selhání (HF) na pacienty v celém spektru ejekční frakce levé komory srdeční, včetně HF s mírně sníženou a zachovalou ejekční…
Kterých 10 klinických hodnocení z oblasti léčby srdečního selhání a kardiomyopatií má podle autorů lednového editorialu časopisu European Heart Journal (EHJ) nejpůsobivější výsledky?
Mělo by se 12 měsíců po infarktu myokardu (IM) pokračovat s podáváním DAPT, nebo inhibitor P2Y12 vysadit? A jak postupovat při nutnosti deeskalace antiagregace u pacientů, kteří mají vysoké…